Residential building in Madrid

General restructuring and enlargement

TYPOLOGY

New build

WORK AREA

1.680m2

DELIVERY

July 2024

PROJECT TIMING

14 months

LOCATION

Madrid
Extension of residential building in Madrid

The ROIG team works on the works of general restructuring and expansion of a residential building, owned by the Persepolis Investment Group

, located at Calle Murcia 6 in Madrid. To carry out this project, ROIG works collaboratively with the architects Iván García Cardenal and Gonzalo Gutiérrez Araujo from Natureback Design and GONZALOGA Studios.

New volume and distribution

The plot stands out for its 447.98 m² of surface area with a main building consisting of Ground and first floor, while the expansion volume consists of a second, third, fourth, fifth and sixth floors, plus a basement to complete the mandatory provision of parking spaces and accommodate the facilities room.

Technical characteristics of the apartments

All apartments consist of a single living room-kitchen-bedroom space and some of them have a private terrace. One of them has been arranged as accessible accommodation.

The entrance doors to the houses and apartments will be armored, with security lock and card reader. The kitchens will be equipped with a set of high and low cabinets of melamine board in white with basic appliances. The bathrooms are equipped with a sink, toilet and shower.

The separation system will be with self-supporting partitions using galvanized steel profiles and double plasterboard. Between houses there will be a partition of double braced structure.

As for the finishes, oak laminated wood flooring will be placed in the living areas and bedrooms. The wet areas will be finished with porcelain stoneware. In the vertical apartments of bathrooms and toilets, large-format porcelain stoneware tiles will be placed.

Intervention on the façade

At all times it seeks to respect and value the cataloged elements of mandatory restoration, in order to maintain the architectural, formal and decorative elements.

For this reason, the project contemplates the restoration of the façade and enhancement of the architectural elements that characterize the building, eliminating any negative impact.

The main façade will be covered by a skin composed of fixed and movable panels of vertical wooden slats, fixed to a steel substructure. It will have mobile solar control elements that will pivot on an axis fixed to the substructure, according to the different degrees of opening.

On the upper floors, the façade will be finished by TRESPA composite board or similar imitation wood, of the same color as the exterior latticework. The rear façade will be made by means of an “aquapanel” type system, SATE system and monolayer mortar finish, and interior cladding of self-supporting panel, with mineral wool insulation between the profiles of the plasterboard system.

Energy saving and sustainability

The project contemplates at all times the rational use of energy, reducing its consumption to sustainable limits and also ensuring that a part of this consumption comes from renewable energy sources.

For this, the building will have an envelope that will adequately limit the energy demand necessary to achieve thermal well-being depending on the climate of the locality, the use of the building and the summer-winter regime.

Its characteristics of insulation and inertia, air permeability and exposure to solar radiation, will reduce the risk of appearance of surface and interstitial condensation moisture. The building will also have a regulation system that will optimize the use of natural light.

The generation of DHW and hot water for heating will be carried out by means of a hybrid system of geothermal and aerothermal energy.

On the other hand, the roof of the terraces will be waterproofed and will have the necessary slopes towards drains for the collection of rainwater.